top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiPandora

Pubertatea la fete



Pubertatea la fete dureaza 3 - 4 ani, insa este la fel de normal sa dureze 1 an si jumatate sau pana in 5 ani. Primul semn al maturizarii sexuale la fete este aparitia "inmuguririi" sanilor; acest fenomen are loc la varsta de 8 - 14 ani (mai devreme la fetele africane si mai tarziu la fetele din rasa alba) si este de obicei insotit de dureri usoare. Urmeaza apoi cresterea in inaltime in jurul varstei de 10 ani si cresterea parului in zona pubiana, pe la 10 ani si jumatate. Prima menstruatie apare de obicei in jurul varstei de 12 ani jumate, insa este normal sa apara intre 10 si 15 ani. Parul de la subrat incepe sa creasca in jurul varstei de 13 ani, iar pana la 14 ani majoritatea fetelor au sanii complet dezvoltati.

• Inmugurirea sanilor: 8 - 13 ani • Cresterea parului pubian: 8 - 14 ani • Cresterea in inaltime: 9 1/2 - 14 1/2 ani (varful cresterii: 11 - 13 1/2 ani) • Prima menstruatie: 10 - 16 ani • Cresterea pilozitatii axilare: 10 1/2 - 16 1/2ani • Schimbari in forma corpului: 11 - 15 1/2 ani • Marimea sanilor ajunge la dimensiunea adulta: 12 1/2 - 16 1/2 ani Toate aceste repere sunt orientative si nu exista niciun motiv de ingrijorare daca "termenele" sau "ordinea" nu sunt respectate.

Deși majoritatea cred că debutul pubertății este sinonim cu prima menstruație, aceasta începe cu mult mai devreme. Fetele încep să crească în înălțime în jurul vârstei de 9 ani, când capătă 17-18% din înălțimea de adult. Creșterea sânilor este de asemenea un semn al intrării la pubertate, dezvoltarea lor începând în jurul vâstei de 9 ani și continuând de-a lungul anilor. Alte fete pot observa, înainte de schimbările enumerate mai sus, apariția părului în zone unde nu era înainte, pe mâini, pe picioare și în zona pubiană. După aproximativ 2-3 ani de la apariția sânilor, poate să apară menstruația, de regulă în jurul vârstei de 12-13 ani, însă aceasta nu este o regulă, unora le poate veni mai devreme, altora mai târziu. Nu numai fetelor, dar și băieților le apar coșuri, lucru care nu are nimic de-a face cu cât de curat este tenul, ci este cauzat de hormoni. În fapt este un rezultat al excesului de sebum din pori. De regulă, coșurile dispar după câteva zile, așa că nu ar trebui să te îngrijorezi foarte mult. Desigur, o igienă corectă a tenului nu trebuie exclusă, pentru că îl poți ajuta tenul să facă față mult mai ușor excesului de sebum, asta dacă alegi produsele potrivite. Nu doar maturizarea fizică este specifică pubertății, ci și cea emoțională. Este absolut normal să fii curioasă mai mult decât în mod normal de corpul tău, de felul în care reacționează la stimuli, dar și de sexualitate. Deși poate fi o perioadă instabilă, cu schimbări comportamentale, în care poate sunt zile în care vrei să fii singură și altele în care vrei să fii în centrul atenției, este vorba de acea etapă din viață în care te descoperi, când sunt definite trăsăturile de bază ale personalității tale.


Sursa: planificaneprevazutul.ro

72 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentários


bottom of page